top of page
  • Yazarın fotoğrafıKaliteTürk

ISO 9001 Belgesi Yedi Kalite Prensibi

Güncelleme tarihi: 12 Ara 2019

ISO 9001, tanımlanmış Yedi Kalite Prensibine dayanmaktadır.


ISO 9001 Belgesi Prensipleri

Kalite Yönetimi İlkeleri (QMP), bir kuruluşun performans iyileştirmesine rehberlik etmek için bir temel olarak kullanılabilir. Bunlar, müşteriler, tedarikçiler ve çalışanlarla yani kuruluşunuzu tüm paydaşlarınızla aynı hizaya getirmenize yardımcı olacak fikirlerdir. İşte 7 Kalite Prensibi'nin bir özeti;


ISO 9001 Kalite Prensibi 1: Müşteri Odaklılık

Bir organizasyon olarak başarınız müşteri memnuniyetine bağlıdır. Bu nedenle mevcut ve gelecekteki müşteri ihtiyaçlarını anlamanız, müşteri gereksinimlerini karşılamanız ve beklentilerini aşmaya çalışmanız gerekir. Müşteri memnuniyetini yönetmek çok önemlidir.


  • Müşterinizin gereksinimlerini dikkatlice inceliyor musunuz?(Ayrıntılarına daha sonra gireceğiz)

  • Müşterilerinizin memnun olup olmadığını nasıl anlarsınız?(Ayrıntılarına daha sonra gireceğiz)


ISO 9001 Kalite Prensibi 2: Liderlik

Kuruluşunuzun liderleri en üst düzey yönetimdir. Kuruluşun amaç ve yön birliğini oluştururlar. Kuruluşun amaçlarına ulaşmak için insanların tamamen dahil olabileceği iç ortamı oluşturmalı ve sürdürmelidirler. Mükemmel bir ortam oluşturmak için güven oluşturmalı, çalışanları donatmalı ve güçlendirmeli, çalışanların kazanımlarını ve sıkı çalışmalarını tanımalı ve çalışanların motive olmasını sağlamak için zorlayıcı hedefler belirlemelisiniz.


Kaptanın gemiyi yönlendirmesi gibi, Üst Yönetim'in bu ilkeleri ve kalite yönetim sisteminizi benimseme ve işletme sorumluluğu vardır. Özellikle, kuruluşunuzun liderliği, KYS'nizin (ve kuruluşunuzun) sorunsuz çalışmasını sağlamak için yönetim incelemesi toplantıları düzenlemelidir.


ISO 9001 Kalite Prensibi 3: İnsanların katılımı

Her seviyedeki insanlar bir organizasyonun özüdür ve tümüyle katılımları, yeteneklerinin kuruluşun yararına kullanılmasını sağlar. ISO 9001 Prensibi , çalışanların işlerini yapmak için ihtiyaç duydukları araçlara sahip olmalarını ve kuruluşunuzun başarısına katkıda bulunmalarını sağlamak için eğitim gerektirir.


İnsanların kalite girişimlerinizi desteklemesi için onları anlamaları gerekir. Ayrıca, çalışanların soru sorma, öğrenme ve bilgi paylaşma konusunda kendinden emin ve rahat hissettiği bir ortam oluşturmalısınız. Çalışanlarınıza fayda sağlamak için, ISO 9001'e çalışan bir genel bakış öneriyoruz.


Kalite Prensibi 4: Süreç yaklaşımı

Faaliyetler ve ilgili kaynaklar bir süreç olarak yönetildiğinde istenen sonuç daha verimli bir şekilde elde edilir.


ISO 9001 Belgelendirme

Süreç, girdileri çıktılara dönüştürmek için kaynakları (insanlar, makineler vb.) Kullanan bir faaliyetler bütünüdür. Her organizasyon bir dizi etkileşim sürecinden oluşur.


Kalite Prensibi 5: İyileştirme

Kuruluşun genel performansının sürekli iyileştirilmesi, kuruluşun kalıcı bir hedefi olmalıdır. Üst yönetim çalışanlarını iyileştirmeler yapmaya ve iyileştirme tutarlılığını ölçmeye teşvik etmelidir.


KYS'nizi denetlemek ve süreçlerinizi geliştirmek, ISO 9001'in kilit şartlarından biridir.


Kalite Prensibi 6: Kanıta dayalı karar verme

Etkili kararlar veri ve bilgilerin analizine dayanır.

Veriler bir alanın iyi performans göstermediğini gösterdiğinde, performansı iyileştirmek için düzeltici eylemler yapmak önemlidir.

Kök Sebep Analizi, hangi düzeltici işlemlerin yapılması gerektiğini bilmek için sorunun kaynağını belirlemenin iyi bir yoludur.


Kalite Prensibi 7: İlişki yönetimi

Kuruluşun maliyetleri yöneten, kaynakları optimize eden ve değer katan tedarikçileri (ve diğer ilgili tarafları) tanımlaması ve seçmesi gerekir. İlişkiler kurarken, her ikisinin de sürekli iyileştirmeye odaklandığından emin olmak için işbirliği yapmak istersiniz.


ISO 9001 Kalite İlkeleri ( Prensipleri) Özeti;

Kuruluşunuz benzersizdir, bu nedenle yukarıdaki bu ilkelerin uygulanmasına ilişkin tek bir doğru cevap yoktur. Ancak, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi'nin uygulanması kalite ve müşteri memnuniyeti için sağlam bir temel oluşturmaya yardımcı olabilir.


KALİTETÜRK Danışmanlık olarak firmamız yıllar boyu kazandığı bilgi, birikim ve tecrübesiyle ISO 9001 Kalite Yönetim Sisteminin işletmenize kurulması, denetimlerden başarıyla geçilmesi ve ISO 9001 Kalite Belgesinin işletmenize kazandırılmasına kadar olan süreçte gereken her türlü desteği vermektedir. Bize ulaşmak isterseniz, buradayız..


3.712 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page